Uued saed aitavad tööd lihtsustada

Uued saed aitavad tööd lihtsustada

Hetk tööpäevast MP Puit laohoones. Vasakult: abitööline Margus Pormeister, puidutööpingioperaator Kalev Vares ja ettevõtte omanik Margus Pruuli. (Foto: Grethe Rõõm)

Kobelas asuva MP Puit laohoones käib kibe töö, vajalik materjal on töötlemistšehhi viimiseks valmis. Peamiselt kohalikke kliente teenindava puiduettevõtte tootmisvõimalused on tänu Leader-programmist saadud toetusele avaramad kui varem.

Ehituslikku saematerjali ja hööveldatud laudmaterjali tootva puiduettevõtte jaoks on Võrumaa Partnerluskogu kaudu taotletud Leader-programmi toetus väärtuslik ajavõit ja töö lihtsustaja. Ettevõtte omanik Margus Pruuli ütleb, et toetuse abil osteti tööstusele lint- ja ketassaag. “See muutis töö palju lihtsamaks. Enam ei pea käima mööda küla otsimas, et kust saab töö teenusena sisse osta,” märgib ta. Samuti on vähenenud puidu transportimise kulu. “Varem leppisidki kõigepealt kokku aja, millal saab teenust osta, ja siis organiseerisid transpordi. See võttis kõik korralikult aega. Nüüd saab tänu toetusele ise sättida töö kõiki etappe, teha neid siis, kui parasjagu on vaja,” lisab Pruuli.

Nüüdseks paarkümmend aastat tegutsenud puiduettevõte hindab, et tööpäevad pole sarnased. “Kõik tööd on erinevad, aga see ongi põnev. Nii õpib iga päev midagi uut,” jutustab algul hoopis elektrikuks õppinud mees. “Mulle meeldib puidutöö juures kõige rohkem see, et kaht täpselt ühesugust tellimust pole.” Lisaks hindab ta oma ettevõtte puhul väärtuslikuks võimalust töötamise aega kavandada vastavalt vajadusele. Nõudlus puidutöö järele on üha kasvanud. Selles on oma osa ka Leader-programmi toetuse abil soetatud lint- ja ketassael, mis on puiduettevõtte võimalusi laiendanud. “Tööd jagub,” märgib Pruuli, lisades, et peamiselt pakutakse teenust kohalikele firmadele ja eraisikutele. Pruuli sõnab, et miskit üle mõistuse keerulist Leader-programmist toetuse taotlemisel pole, küll aga on vaja üksipulgi läbi mõelda, mida ja millisel moel ettevõttel on vaja.

Tulevikuplaanid on paigas

Praegu toimetab MP Puit Antsla külje all Kobelas hoonetes, mille vahel on omajagu maad. “Kõrvalhoonet tahaks ehitada, et saaks masinad kokku tuua,” kõneleb Pruuli tulevikuplaanidest. Uuest hoonest veelgi olulisemaks aga peab mees heade töötajate leidmist. “Ega neid varrukast võtta ole,” märgib ta, lisades, et tal on praeguste asjalike töötajatega vedanud, ent neid oleks vaja juurde.

Ettevõtte omanik hindab, et Leader-programmist saadav toetus aitab maapiirkonnas elu hoida. “Ma olen õnnelik, et saan teha seda, mis mulle meeldib, just siin. Oma kodukohas,” lisab ta.