Ruusmäe noortekoda pakub noortele tegutsemisvõimalust

Ruusmäe noortekoda pakub noortele tegutsemisvõimalust

“Tulge külla!” kutsub Ruusmäe Noorteklubi MTÜ juhatuse liige Sirje Pärnapuu. (Foto: Grethe Rõõm)

Rogosi mõisa külje all asuv Ruusmäe noortekoda ootab noori enda juurde vaba aega veetma. Võrumaa Partnerluskogu Leader-meetme ja valla toel on kunagisest mõisa sepikojast ümber ehitatud hoone saanud uue hingamise.

Rogosi mõisa ees asuv sepikoda pidi rohkem kui kümme aastat ootama, enne kui unistus maja noorte jaoks kordategemisest teoks sai. “Head asjad võtavadki aega,” märgib MTÜ Ruusmäe Noorteklubi juhatuse liige Sirje Pärnapuu. “Kui idee on paigas ja siht silmade ees, ei saa lootust kaotada, tuleb lihtsalt uskuda, tegutseda ja olla järjekindel” lisab ta.

Enne sepikoja kordategemist said tegusad noored kokku Ruusmäe rahvamaja lava taga pisikeses toas. See aga tähendas, et millal iganes oli vaja ruumi teistel kasutada, pidid noored oma asjad kokku pakkima. Nii hakati vaatama oma ruumide järele.

“Väga halvas olukorras sepikoda seisis aegu tühjana. Kümmekond aastat tagasi hakkasime uurima, et kas seda saaks kasutada ja siis otsustasime Ruusmäe Noorteklubi MTÜ ja toonase Haanja valla esindajatega, et teeme ära,” jutustab Sirje noortekoja algusaegadest. Ettevõtlik naine kirjutas maja kordategemiseks rahastuse leidmiseks projekti.

Renoveerimistöödeks õnnestus positiivne otsus saada alles kolmandal taotlemiskorral. Projekti elluviimine oli väärtuslik õppimise koht. “Juhatuse liikmed olid mõttega kaasas, kohalikust omavalitsusest oli palju tuge ja Võrumaa Partnerluskogust samuti. Kui oskad keerulistes kohtades abi küsida, siis aitavad saadud vastused jälle projektiga sammukese edasi. See, et hukule määratud hoone on saanud uue elu, on suur rõõm ja laseb unustada maja renoveerimisega seotud keerulisemad hetked,” ütleb ta.

Sepikoda, mida oli aegu kasutatud laudana, oli sõnnikut täis. Renoveerimistööd algasid suure koristamisega. “Ega kogu seda tööd, mis renoveerimine endaga kaasa toob, osanud ette näha. Väga palju asju tuli lihtsalt ära otsustada ja vastutus võtta. Muidugi saab tagantjärele öelda, et näe, oleks võinud nii või naa, aga toona arutasime noortega, ehitajaga ja nii need otsused, suuremad ja väiksemad, tehtud said,” meenutab Sirje.

Sihikindlus aitab edasi

Noortekoja avamispäev oli Sirje jaoks justkui elutöö üleandmine. “Eks see üks paras hullus oli, tempo oli taga, aga taas kord ka üks väga hea meeldetuletus, et vahel lausa tuleb lubada endal tundmatus kohas vette hüpata, sest nii võib sündida ägedaid asju,” muigab noorteklubi eestvedaja.

Praegu on noorteklubil sõlmitud vallaga koostöökokkulepe, vald pakub majas noorsootööteenust, noorteklubi vastutab maja ja maja ümbruse korrashoiu eest. “Need noored, kellega kunagi alustasime, on nüüdseks juba ise lapsevanemad. Praeguste noortega toimetab noortekojas noorsootöötaja ja klubi tegevused viivad majast välja. Eelmisel aastal oli meil väga menukas Rogosi kodukohvikute päev, kus noored lõid tublisti kaasa. Menukas oli ka matkasari, millega oleme käinud avastamas ümberkaudseid radasid. Ja vahel on noortel lihtsalt vaja olla, et saaks koos filme vaadata, lauamänge mängida. Seda võimalust meie maja ka pakub.”

Seda, et ettevõtlikul mtü-l plaanid otsa saaks, kartma ei pea. “Valminud on noortekoja ümbruse korrastamise projekt, kordame üliedukalt toimunud kodukohvikute päeva, jätkame matkasarjaga,” jutustab SIrje. Samuti loodetakse tänavu kogukonnas käima saada ühiskokkamised, mis toovad noortemaja kööki kokku erinevad põlvkonnad, kes teevad koos koduseid roogi. “Teeme koos, sööme koos – see on üks mõnus koos olemise aeg!” rõõmustab Sirje.

Võimalust koos olla ja tegutseda Ruusmäe noortemaja pakubki.