Spordielamus peab olema kvaliteetne

Võrumaa Spordiliidu vedajad Merike Õun ja Sixten Sild usuvad, et spordielamus peab olema kvaliteetne, siis pakub see elamust” (foto Grethe Rõõm)

Võrumaa Spordiliidu vedajad Merike Õun ja Sixten Sild usuvad, et spordielamus peab olema kvaliteetne, siis pakub see elamust” (foto Grethe Rõõm)

Et spordipisik jõudsalt leviks, peab spordist saadav elamus olema kvaliteetne, usub Võrumaa pikamaajooksusarja ellu kutsunud Võrumaa Spordiliit. Koos Leader-programmiga on kvaliteedi tõstmisse üha panustatud, muutes ajavõtuteenuse kaasaegseks.

Jooksusõprade pidupäevad, Võrumaa jooksu- ja kõnnisarja üritused, on kasvanud üha populaarsemaks. Võrumaa Spordiliidu tegevjuht Merike Õun pakub sellele mitut põhjust. “Kiire elutempo muudab järjest väärtuslikumaks võimalused teha midagi koos. Jooksu- ja kõnnisarjas võiks osaleda kogu perega, sõpruskondadega. Seepärast oleme lisanud pikkadele distantsidele lühikese, mini- ja vaba distantsi, kus lisaks jooksjatele saavad osaleda ka kõndijad. Ikka nii, et kõigile oleks oma!” ütleb ta.

Üha kasvav osalejate arv aga andis selgelt märku, et senine ajavõtusüsteem on ajale jalgu jäänud.

“Asi peab toimima tehniliselt veatult ja osalejale märkamatult. Võtsime aega eelmisest sajandist pärit seadmetega, seepärast pidi hakkama mõtlema, kuidas ajavõtt kaasaegseks saada,” ütleb Võrumaa Spordiliidu üks eestvedajatest, Sixten Sild.

Tänavune oli 13. jooksuhooaeg, mida spordiliit vedas. “Pika traditsiooniga Munamäe-Väimela jooksu osalejate arv hakkas tol ajal vähenema. Sel ei saanud ju lasta ometi hääbuda! Pidime hakkama otsima võimalusi me rahvajooksude korraldust kaasajastada,” meenutab ta jooksusarja sünniaegu.

Nii on Leader-programmi toel kahel korral ajavõtusüsteemi kaasajastatud. “See on olnud tugevaks abiks. Ajavõtt toetab eelkõige isiklikku arengut, sest kelle muu kui iseendaga sa ikka võistlema tuled,” märgib Merike Õun.

Kogukonnad jooksuvõistluste taga

Tänu Leader-programmi toele ja spordiliidu pikale praktikale on jooksusarja tekkinud kvaliteet, mis julgustab üha uusi kogukondi jooksuvõistlusi korraldama. Lisaks veebis toimuvale registeerimisele, kaasaegsele ajavõtule ning kellavärgina toimivale korraldusele on iga jooksusarja üritus kvaliteetselt fotodele jäädvustatud.

“Praegu kuulub pikamaajooksude sarja 12 erinevat jooksu. Pooli neist korraldab spordiliit, pooli kohalikud kogukonnad. Et oma rahvast liikuma saada,” jutustab Merike Õun. Uue liitujana tutvustab ta Luhamaa Piirijooksu, mis pakkus osalejatele võimalust joosta piiriäärsetel aladel, kuhu tavaliselt ei pääse. “Koroona tegi osalejate arvukusele palju pahandust, aga tänavune aasta näitab, et on lootust,” on Õun optimistlik. “Põhiline on hoida järjepidevust. Et läbi jooksuhooaja toimub üritusi, kust on rõõm osa võtta, sest need on pädevalt korraldatud.”

Kuigi tänavuseks on jooksusari läbi ning teatepulk antud talialadele, käivad spordiliidus tulevase aasta jooksuetappide ettevalmistused. “Sari käib tiheda graafiku järgi, see on vaja paika saada. Turundusega tegelda. Mõelda, kuidas saaks veelgi paremini,” lisab ta.

Võrumaa Partnerluskogu