Kogukonna vedurid tulid juba viiendat korda Käärikule kokku

11220120 394654260717820 1942242818599356284 nJuba viiendat korda tulid 14. ja 15. mail kagueestlastest ettevõtjad, arendustöötajad, MTÜde eestvedajad, aktiivsed noored jt Käärikule kokku sarja “Kogukonna vedurid” konverentsile. Seekordsel konverentsil “Maaelu loojad” ei arutatud enam, kas maal on elu võimalik, vaid kuidas maal veelgi paremini elada.

Konverentsi esimese päeva esimene pool koosnes ettekannetest. Esimese ettekande tegi Anneli Ott, kes esindas Tsolgo Arendusühingut, mille eesmärk on säilitada ja arendada elu Võrumaal Tsolgo külas. Nii nagu ka mitmed teised esinejad hiljem, rõhutas Anneli Ott, et maal aktiivselt tegutsemise põhiajend on lapsed, kellele tuleb tagada turvaline ja õnnelik lapsepõlv.

“Külaelu tuleb teadlikult luua iga päev,” rääkis Anneli Ott. “Linnaelu kujuneb iseenesest, seal saab elada ka nii, et ise midagi otseselt ei panusta, aga maal peab iga päev looma, ise olema see arendaja”

Konverentsil esinesid veel huvitavate ja inspireerivate ettekannetega Elmo Saul Nõuni Purjeklubist, Tarmo Timmi Võrumaalt Jaagumäe talust, Elar Edesi OÜst Tuuleristi, Mari-Riina Terna Põlva vallavalitsusest, Sangaste vallavanem Kaido Tamberg ja Paul Hunt Seto Suksu Seiklustest. Pika programmi lõpus rääkis lõõgastavalt inimlikel ja psühholoogilistel teemadel ning pani konverentsil osalejad omavahel elulistel teemadel arutama Viive Einfelt.

11261680 394652454051334 8310984251566311541 oKonverentsi esimese päeva teises pooles tutvuti mitmesuguste LEADERi programmi toel tehtud projektidega ja nende reaalsete väljunditega. Sisenäitusel sai näha-maitsta toiduaineid, käsitööd, proovida virtuaalset vereta jahti jne. Et kõht tühjaks ei jääks, sai välinäitusel osta Uma Meki kaubamärgi alt pakutavaid erinevaid tooteid. Õues järve ääres esitleti ka kõikvõimalikke mootoriga ja mootorita sõiduvahendeid, mida erinevad ühingud on omale külalistele põnevuse pakkumiseks soetanud.

Kahtlemata pole MTÜde aktivistide ja väikeettevõtjate elus väheoluline ka kontaktide loomine – uusi tutvusi ja vanade ülesoojendamisi sai teha kogu õhtu jooksul. Reede hommikul aga pakkus Marek Mekk Valgast võimalust läbida praktilist harjutust hea meeskonna loomise kohta.

Konverentsi “Maaelu loojad” korraldasid Võru-, Valga- ja Põlvamaa Partnerluskogud ning konverentsi juhtis Haimar Sokk.