Täna Võrus toimunud II UMA MEKI laadal pakkus kohalikku talutoodangut 80 tootjat, mida on kolmandiku võrra rohkem kui mullu. Laata külastas üle 3000 inimese.
„Suurlaada eesmärk oli tutvustada nii kohalikke kui ka kaugemaid toidutootjaid ning juhtida laiema avalikkuse tähelepanu kohaliku toidu tarbimise tähtsusele,“ ütles peakorraldaja, Uma Meki projektijuht Ave Tamra. „Suure osavõtuga laat tõstab kohaliku toidu väärtust ja aitab tutvustada Uma Meki kaubamärki.“
Võrumaa päritolu toidu kaubamärki kandvate toodete seast olid esindatud Taarapõllu talu kuulsad marjakrõpsud, jahud ja mahlad, Kutsa-Tannili talu mahe kõrvitsamoos, Alt-Lauri talu hõrgud kastmed, Mardimäe talu mahedad kartulisordid, Hämsa maasuitsusingi karask, Jõeniidu talu Iskna kitsepiimajuustud.
Laadakülastaja valis parimaks kohalikuks tooteks Jaaniraotu talu “Setu salsa”, korraldajad andsid peaauhinna UMA MEKK aastal 2011 Jõeniidu talu Iskna Suitsujuustule. Parim uus tulija on Kolotsi talu pehme kitsepiimajuustuga ning parim magus toode Alt-Lauri talu Kõrvitsa nätsukomm.
Võro Selts tunnustas Harju Heinot kui kõige võrukeelsemat kauplejat, kes tatra asemel müüs tatrikku.
Lisaks kauplemisele toimus toidukoolitus “Euroopa toit meie põllult”, mida juhendasid Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dmitri Demjanov ja Soome Suursaatkonna peakokk Ants Uustalu. Nad tutvustasid laadakülastajatele eestimaise tooraine kasutamise võimalusi euroopalikus köögis.
Võrumaa kutsehariduskeskus kutsus mekkima Urvaste kandi traditsioonilisi vanu toite. Laadal oli ka töötuba lastele.
Laadale eelnes eile Nursi masinaühistus toimunud Uma Meki mahekonverents „Tervislik toit ja selle tootmise perspektiivid“.