Uudised

Partnerluskogu 2012.a. I taotlusvooru ajakava

 09.jaanuaril 2012 avab Võrumaa Partnerluskogu LEADER meetme projektide taotlusvooru. Projektitoetuse taotlusi saab esitada strateegia meetmetele:

Meede 1 Küla- ja Kultuurimeede (voor avatud 9.01.2012–14.02.2012)

 Alameede 1.1 Külakogukondade arendamine

 Alameede 1.2 Kohaliku kultuuripärandi säilitamine

 Meede 2 Ettevõtluse meede (voor avatud 9.01.2012–28.02.2012)

Alameede 2.1 Ettevõtluskeskkonna arendamine

 Alameede 2.2 Väiketootmisettevõtete arendamine

Meede 3 Noorte meede (voor avatud 9.01.2012–21.02.2012)

 Noorte tegevuse edendamine

Menetlusse võetakse taotlused, mis on büroosse saabunud hiljemalt väljakuulutatud taotlusvooru viimase päeva kella 16.00-ks olenemata esitamisviisist. Hiljem saabunud taotlusi menetlusse ei võeta.



UMA MEKK Suurlaat 2011

Täna Võrus toimunud II UMA MEKI laadal pakkus kohalikku talutoodangut 80 tootjat, mida on  kolmandiku võrra rohkem kui mullu. Laata külastas üle 3000 inimese.

„Suurlaada eesmärk oli tutvustada nii kohalikke kui ka kaugemaid toidutootjaid ning juhtida laiema avalikkuse tähelepanu kohaliku toidu tarbimise tähtsusele,“ ütles peakorraldaja, Uma Meki projektijuht Ave Tamra. „Suure osavõtuga laat tõstab kohaliku toidu väärtust ja aitab tutvustada Uma Meki kaubamärki.“

Võrumaa päritolu toidu kaubamärki kandvate toodete seast olid esindatud Taarapõllu talu kuulsad marjakrõpsud, jahud ja mahlad, Kutsa-Tannili talu mahe kõrvitsamoos, Alt-Lauri talu hõrgud kastmed,  Mardimäe talu mahedad kartulisordid, Hämsa maasuitsusingi karask, Jõeniidu talu Iskna kitsepiimajuustud.
Laadakülastaja valis parimaks kohalikuks tooteks Jaaniraotu talu “Setu salsa”, korraldajad andsid peaauhinna UMA MEKK aastal 2011 Jõeniidu talu Iskna Suitsujuustule. Parim uus tulija on Kolotsi talu pehme kitsepiimajuustuga ning parim magus toode Alt-Lauri talu Kõrvitsa nätsukomm.
Võro Selts tunnustas Harju Heinot kui kõige võrukeelsemat kauplejat, kes  tatra asemel müüs tatrikku.

Lisaks kauplemisele toimus  toidukoolitus “Euroopa toit meie põllult”, mida juhendasid Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dmitri Demjanov ja Soome Suursaatkonna peakokk Ants Uustalu. Nad tutvustasid laadakülastajatele eestimaise tooraine kasutamise võimalusi euroopalikus köögis.
Võrumaa kutsehariduskeskus kutsus mekkima Urvaste kandi traditsioonilisi vanu toite. Laadal oli ka töötuba lastele.

Laadale eelnes eile Nursi masinaühistus toimunud Uma Meki mahekonverents „Tervislik toit ja selle tootmise perspektiivid“.

 

Uued UMA MEKK kaubamärgi omanikud

13. oktoobril kogunes UMA MEKK kaubamärgi komisjon, et mekkida Võrumaa ettevõtjate tooteid.
UMA MEKK kaubamärgi vääriliseks tunnistati  Kubija Hotelli  – Loodusspaa  hommikusöök, kust leiab  hõrgud sõrnikud hapukoorega, kohalike ettevõtjate hapukurki, kõrvitsasalatit, köögivilju. Restorani köögis küpsenud leiba ja saia , Taarapõllu talu krõpse ning Metsamoori ürditeed.
Kes hommikusööki armastavad kodus nautida, soovitame Kubija Hotelli – Loodusspaa restoranirikkalikku rahvuslikus stiilis õhtusööki:

Haanjamehe vilets elu (salat)
Maitsestatud koorileivad kikerhernepastaga
Rukkileivaga täidetud kanafilee, talupoja kartulid ja kõrvitsa-astelpaju salat
Astelpajutarretis kamavahuga
Õunamahl ja jõhvikatega lauavesi
Metsamoori tee
Iseküpsetatud leib ja kohupiimakorp
Munavõi

Jõeniidu talu on kitsepiimajuustu valmistamisega pälvinud juba ülevabariigilise tähelepanu ning nüüd omavad praegu talus valmistatud 3 sorti:

  • Iskna juust
  • Iskna köömnejuust
  • Iskna suitsutatud juust

Uma Mekk kaubamärki.

Hämsa kõrtsis küpsetab Kädi Helstein karasikt suitsulihaga – tõeline UMA MEKK toidupala!

Kubija-Hotelli Loodusspaa restoranis saab 4.novembri õhtul  rahvuslikus stiilis õhtusöögi kõrvale nautida ka rahvatantsutrupi  “Hopser” esinemist.

Vaata ka teisi pakkumisi  http://www.voruleader.ee/et/majutus-ja-toitlustus.

 

 

 

 

Lõuna-Eesti tootjad Groningeni toidumessil

01.-06. oktoobril 2011 toimub Hollandis Ida-Groningenis Groningeni linnas „Toidunädal“, kus me saame oma tooteid tutvustada, müüa, ning testida hollandlaste maitse-eelistusi. 27-liikmeline lõuna-eestlaste grupp tutvustab toidunädalal meie tooteid (juustud, küpsetised, suitsuliha, mahlad, marjakrõpsud, moosid, mesi, astelpajutooted, maiustused, kala, köögiviljad, vutid) ning valmistab neist suussulavaid hõrgutisi. Lisaks tootetutvustustele ning toidunädalale käiakse Ida-Groningeni piirkonnas õppereisil ja külastatakse nii turismi- kui põllumajandusettevõtjaid.Hollandi delegatsioonis on Lõuna-Eesti väiketootjad ja Leader tegevusgruppide esindajad.Võrumaad esindab oma toodetega Taarapõllu talu, Võrumaa Arenguagentuur, Võrumaa Partnerluskogu.

20. septembril seire ringreis

Võrumaa Partnerluskogu juhatus alustab 20. septembril 2011.a. algusega kell 9.00 Võrust Jüri tn. 12 (kiriku platsilt) sügiseste ringreisidega oma tegevuspiirkonnas. Ringreiside eesmärgiks on tutvuda juba elluviidud projektidega, mis on saanud toetust Leader programmist. Samuti on juhatusel soov kuulata taotlejate ettepanekuid meetmete sisu ja taotlemisprotsessi kohta laiemalt.
Seoses seire ringreisiga on 20. septembril 2011.a. Võrumaa Partnerluskogu büroo suletud

UMA MEKK Suurlaat

UMA MEKK Suurlaat toimub laupäeval, 5.novembril Võru Spordihallis kell 10.00-16.00 . Traditsiooniliselt kaubeldakse UMA MEKK Suurlaadal ainult toidukaubaga. Eriti ootame talutoodangu pakkujaid – oma aia õunad, köögi-ja juurviljad, hoidised ja igasugune muu kraam, mis süüa sünnib . 
 

 

Sõirapäev ja Piimapukipidu

Kiidil tuleb sõirapäev ja piimapukipidu

 Laupäeval, 26. augustil tuleb Võrumaal Kiidi turismitalus sõira ja piimapuki päev, mille laiem eesmärk on taas arutada selle üle, kui küps on aeg taas maal lehmi hakata pidama. Tegu on Võrumaa kohaliku- ja mahetoidu üritusega sel suvel.

Sõiraseminar algab juba hommikul kell 10 Heifer programmi tutvustusega, mis on Võrumaal kiirelt jõudu koguv. Nii jagataksegi  siin taludele  tasuta loomi tingimusel, et need jällegi sellelt saadud järglase teise talusse edasi.  Sõirapäeval saabki rääkida nende peredega, kellel kogemus Heifer programmist olemas.

“Samuti võib see huvi pakkuda ka sotsiaaltöötajatele või arengutegelastele, kes töötavad maaelanikkonnaga, et neid aidata,” ütles päeva korraldaja, Kiidi talu peremees Aigar Piho. “Eesmärk on ikka jõuda nendeni, kellele seda looma – lammast, kitse, lihaveist, lehma, hobust – on väga vaja.”

Folklorist Marju Kõivupuu kõneleb teemal “Sõir: püha- ja argipäevane süük”, ning Heifer programmi Läti eestvedaja Lasma Kronberga Veclaicenest  kõneleb sealsest jaanisõirast. Samas toimub ka sõirategemise õppus, kus oma kogemusi jagavad selle ala meistrid. Siia on oodatud kõiki sõirahuvilisi, kaasa võiks võtta ka omatehtud sõira konkursile, samuti võib müüa sõira.

Siis algab suur piimapukipidu. Kell 18 avatakse Kiidi piimapukk, mille ehitamist alustavad järgmisel nädalal talus vabatahtlikena töötavad noored Lätist, Türgist, Venemaalt, Iisraelist ja Prantsusmaalt. Enamik pole neist piimapukki seni veel näinud. Räägitakse piimapukist kui kohalikust küla raadiost ja ajalehest, kui kohaliku elu keskpunktist aastail 1960 -1990. Esimese kõne uuelt piimapukilt on lubanud pidada põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Piimapukk ei tohi seista tühjalt. Seega saab siia tuua ka piima. Kell 19 saabub ka piimaauto koos laborantidega, kes piima kvaliteeti hindavad. Kelle piim on hea kvaliteediga, see saab piimapukipeole tasuta, teised peavad lunastama pileti. Kogutud piimast valmistatakse samas taas sõira.

Päeva kava saab lugeda www.kiidi.ee

Lõuna-Eesti ettevõtjate seminar-õppereis

Veel on võimalus registreeruda 25.augustil 2011.a. Kanepi rahvamajas algusega kell 9.00  toimuvale Lõuna-Eesti ettevõtjate seminar-õppereisile kuna registreerimisaega on pikendatud 23.augustil kella 12.00-ni. 

Õppereisid käsitlevad kolme eri valdkonda (Puit, Metall,Toit) ja ettevõtja peaks osalemise korral ka ära märkima, millisest alljärgnevas valdkonnast ta on huvitatud.

Valdkonnad:

1) Kagu-Eesti puiduklaster ehk puiduettevõtted

2) Valga ja Põlvamaa Metallitööstusettevõtted- metelliettevõtted

3) Maitsev Lõuna-Eesti toiduvõrgustik -toiduettevõtted

 

Õppereisidele sõitmiseks on kohapeal bussid, mis nii viivad kui ka  toovad.

 

Osalustasu 15 eurot.

 

Palume registreeruda hiljemalt 23. augustiks kell 12.00 meilile: ylle@voruleader.ee või tel: 7868372; 5266832. 

Lõuna-Eesti ettevõtjate seminar-õppereis

Lõuna-Eesti ettevõtjate seminar-õppereis                          

25. august 2011 Kanepi Seltsimajas

Lõuna-Eesti Leader tegevusgrupid korraldavad oma piirkonna ettevõtjatele seminari ja õppereisi, et luua võimalusi tegusatel ettevõtjatel vahetada kogemusi ning arendada koostöösuhteid.

Ürituse päevakava:
9:00 Tervituskohv ja avaseminar, kus saame ülevaate puidu-,
metalli- ja toiduvaldkonnaga seonduvast.

10:45 Kohvipaus

11:00 Õppereisid, ettevõtete külastused:
Kagu-Eesti puiduklaster: Võrumaa Kutsehariduskeskus ja tehnomaja, lastemööblitootja AS Suwem, puiduettevõte OÜ Guido Mööbel

Valga- ja Põlvamaa metallitööstusettevõtted: Võrumaa Kutsehariduskeskus ja tehnomaja, Techne Töökoda AS, Rauameister AS

Maitsev Lõuna-Eesti toiduvõrgustik: Sikahansi mädarõika tootmine, speltanisuküpsetised ja ürdiaed Põhjala talus, Karli ja Linda maiused, Mesinik OÜ põnevad meetooted, Tammetalu Pagar OÜ.

13:00 Lõuna toimub õppereisidel

14:00-17:00 Ettevõtete külastused jätkuvad

17:00 Koguneme taas Kanepi Seltsimajas. Õhtusöök Maitsev Lõuna-Eesti toiduvõrgustiku liikmetelt, mida rikastavad põnevad arutelud õppepäeva kogemustest. Esineb Kanepi segakoor.

Osalustasu 15 eurot (planeeritud toitlustuskulude katteks) 

Palume registreeruda hiljemalt 15. augustiks meilile: ylle@voruleader.ee või tel: 7868372; 5266832. 

 

UMA MEKK teemapäevad

UMA MEKK projekti raames, ettevõtjate eestvedamisel, on sel suvel juba toimunud kohaliku toidu päevad järgmistel teemadel: Umbrohutoidupäev Irje Karjuse juures Metsamoori Perepargis, salatite meistriklass Alt-Lauri talus Kaja Kesküla juhendamisel, koduveinipäev Rogosi mõisas ning suitsuliha koolituspäevad Mooska talus. Meediakajastusi saab kuulata-lugeda UMA MEKK lingi all: meediakajastused. Sel aastal on tulemas veel Sõiraseminar koos õhtuse piimapukipeoga Kiidi Turismitalus 26.augustil, Seenenädal Rõuges .5.-11. september ja Kapsapäev Alt-Lauri talus 1.oktoobril.
Mahetoidu muredest-rõõmudest ning tulevikust Lõuna-Eestis arutleme seminaril 4.novembril ( toimumiskoht selgub lähiajal) ning 5.novembril on kõik oodatud Võru Spordihalli UMA MEKK Suurlaadale!