Äsja trükist tulnud postkaardikomplektilt leiab Uma Meki retseptid koos Võrumaa toidukasvatajate- ja tootjate fotodega. Uma Meki menüü koostas eesti restoranide MEKK ja Konrad peakokk ning Eesti Kulinaaria Instituudi akadeemik Rene Uusmees.
Uma Meki menüü koostamine sai Uma Meki projektijuhi Kadri Karu sõnul algusel sel sügisel, kui Võrumaa kutsehariduskeskuses kohtusid Rene Uusmees ja Võrumaa toidukohtade kokad, väiketoidutootjad ning turismitalude perenaised-peremehed.
Õppepäeval räägiti toidulugusid ja prooviti läbi enamik Uusmehe kokku pandud retsepte, mille toorained on kohalikud ja paljud neist saanud ka Uma Meki märgi.
“Kokku said Võrumaa toorained, Võrumaa inimesed ja tipprestorani töövõtted,” sõnas Kadri Karu.
Menüüst leiab näiteks Piiri köögi köömneleivast ja Väike-Avi linnasejahuga taluleivast rukkileivatordi, Urvaste kaerakamaga jäätise, maapirinisupi jm. Rene Uusmehe sõnul oli Uma Meki retsepte koostades eesmärgiks kasutada võimalikult palju võrumaist toorainet.
“Püüan seda esitada tänapäevase Eesti köögikunsti spektri kaudu ja lisada imelisele toorainele ka pisut restoraniköögi meisterlikkust,” ütles Rene Uusmees.
Sama kursuse teine osa peeti novembri lõpus Tallinnas restoranis MEKK, kus tutvustati restorani ja hotelli lugu, räägiti, kuidas teha oma toidukohta, kui kirg on olemas jm.
Uma Mekk on Võrumaa Partnerluskogu projekt, mida rahastatakse LEADERi meetmest alates 2009. aastast. Uma Mekk on märk, mis tähistab Vana Võrumaa mullast võrsunud ja kohaliku inimese poolt hoolsa käega kasvatud ning sooja südamega valmistatud toidupala.